حلوا ارده، محصول به دست آمده از مخلوط کردن کنجد آسیاب شده )ارده( و شیره حاصل از پخت شکر و گلوکز همراه با مواد طعم دهنده است. تولید این محصول تا حد زیادی به روش سنتی انجام میشود. در این پژوهش، وضعیت میکروبیولوژی  144نمونه حلوا ارده خریداریشده از کارگاههای تولیدکننده این محصول در سطح شهرستانهای یزد و اردکان مورد بررسی قرار گرفت.

نمونه ها مطابق با استاندارد مربوطه از نظر شمارش تعداد باکتریهای آنتروباکتریاسه و اشریشیاکلی، مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که از مجموع  72نمونه- برداری صورت پذیرفته در شهرستان یزد، تعداد  12 نمونه، دارای آلودگی بالاتر از حد مجاز آنتروباکتریاسه )حداکثر  100عدد در هر گرم( بودند و محدوده آلودگی از کمتر از  10تا  3/6×102متغیر بود و تعداد  9نمونه نیز از نظر آلودگی به اشریشیاکلی، مثبت بودند. در شهرستان اردکان نیز از مجموع  72نمونهبرداری صورت پذیرفته،  10نمونه دارای آلودگی بالاتر از حد مجاز آنتروباکتریاسه و محدوده آلودگی از کمتر از  10تا 1/8×102متغیر بود.